Jeruk Limau Nipis Mamak Haji
Resipi jeruk limau nipis /acar masam manis ala mamak-- mamak haji
Resipi jeruk limau nipis /acar masam manis ala mamak-- mamak haji. RESEPI JERUK LIMAU NIPIS / ACAR MASAM MANIS 'ALA MAMAK: BAHAN-BAHAN: - 800gm (15-20 biji) limau nipis yang berkulit kuning. - 3/4 sudu kecil serbuk kunyit. - 2 sudu kecil serbuk cili. - 1 sudu kecil biji jintan putih. - 1/2 kecil serbuk Asafoetida. Posted by: Mohammad Roslan on: Februari 2, 2014CARA MAKAN ORANG HINDU
SOALAN: UNCLE MAMAK HAJI KENAPA ORANG INDIA PUN GUNA JARI JUGAK UNTUK MAKAN?. – Sheila Mani dari KL.
Bila mamak haji tulis mengenai jamu makanan dengan tangan mengikut sunnah Nabi Mohammad SAW ..ada sahabat Fb dari Agama Hindu pulak hantar pm bertanya..”kenapa pulak orang India pun perlu dan dilatih makan dengan tangan”. Adehhh pening kepala dibuatnya. Ini kerana hal makan kena jawab juga soalan sahabat ini..nasib baik tak tanya bagaimana susun makanan dalam, “thali”, Thali sejenis pingan makan yang besar hampir 18″ diperbuat dari stainless digunakan untuk hidangkan segala jenis makanan dalam satu pinggan mengikut sebuah jam. Contohnya, seperti garam diletakan pada 12:00, sebelah kiri garam pulak diletak chutney atau jeruk limau nipis dan di sebelah kanan pulak sayur-sayuran dan seterusnya. Bagi orang India makan di atas daun pisang pun ada tata-susila dan caranya, seperti basahkan dulu daun pisang sebelum dihidangkan lauk pauk. Dan susunan makanan akan ikut urutan sistem ,” Thali ” juga.
FUNGSI TANGAN SECARA ROHANI:Tangan bukan saja digunakan sebagai organ untuk pergerakan tetapi tangan juga berkait rapat dengan “kerohanian” manusia. Dengan itu kita gunakan tangan untuk bersalam untuk mengeratkan siratul rahim..kenapa kita bersalam..kenapa perlu makan menggunakan tangan?. dalam kajian sains ayurvedic atau cara pengubatan ayurvedic yang berasal dari India beribu tahun dahulu mengatakan, tangan bertindak sebagai “pengalir/ conduit ” bagi lima elemen dalam tubuh badan yang menghubungi alam semesta. Ibu Jari mewakili – Alam semesta , Jari penunjuk mewakili – Bumi, jari hantu (tengah) mewakili Api, jari cincin mewakili – Udara dan jari keliking mewakili – Air. Maka kelima-lima tenaga ini alirkan kepada makanan yang kita makan dengan tangan dan serentak menghidupkan panca- indera kita lihat, hidu, dengar, rasa dan sentuhan untuk merasa makanan ini. Jadi dlm hidangan thalu diasingkan rasa makanan supaya mendapat tenaga maksima untuk tubuh badan. Hebat kurnia Allah SWT untuk Manusia dengan sebab itu jangan lupa baca “Bismillah” sebelum makan dan “alhamdulillah” sesudah makan..jadilah kita manusia yang sentiasa bersyukur…Subahana Allah.
Please log in using one of these methods to post your comment:
Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. ( Log Out / Tukar )
Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. ( Log Out / Tukar )
Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. ( Log Out / Tukar )
Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. ( Log Out / Tukar )
Connecting to %s
Maklumkan komen balas melalui emel.
Maklumkan kiriman baru melalui email.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.
Error: Please make sure the Twitter account is public.
Blog di WordPress.com.
Anda perlu berdaftar masuk untuk meninggalkan komen.
Resepi Jeruk Limau Nipis - Dapur Kak Noor
Resepi Jeruk Limau Nipis Reviewed by Unknown on March 24, 2016 Rating: 5. Tags MENJADI TETAMU ALLAH MUSIM HAJI 1440H / 2019M - Part 2 1 year ago Di Jari Pena Posted by: Mohammad Roslan on: Januari 9, 2015PENYEDIAAN LIMAU NIPIS UNTUK ACAR
SELEPAS TUMIS
Pagi ini terpaksa buat “Acar Limau Nipis ‘ala mamak” dalam bahasa tamil digelar, ‘urukai’. Kalau ada sahabat di kampung yg ada pokok limau nipis dan berbuah lebat, tak tahu nak buat apa boleh mencuba respi ini.
Dalam menu makan tengah hari dari India, acar ini seperti satu kemestian dalam sistem “Tali”. Berbagai-bagai acar disediakan seperti Acar Halia, Bawang putih, Pelam muda, timun dan termoden apel hijau atau nenas. Sebenarnya acar ini memberi imbangan rasa dilidah kita, masam, manis, pahit dan masin Maka ia satu cara untuk penambah rasa yg semula jadi. Ia sama dengan perasa makanan tambahan Jepun MSG..Nak tak cuba???.
RESPI SEGERA ACAR LIMAU NIPIS ‘ALA MAMAK:Penyediaan Limau:
Tumis Darat Hirisan Limau:
Bahan-Bahan Diperlukan:
Nota: Rempah yg bertanda *, itu boleh gunakan 1 sudu kecil “halba Campur”.
Cara Penyediaan:1. Panaskan minyak, bila minyak panas masukan biji jintan putih, biji sawi dan ‘halba campur’. Bila biji sawi meletup kecil, segera TUTUP API DAPUR, dan masukkan serbuk asafoetida, cili kering, serbuk halba, dan daun kari.
2. Masukkan juga penyediaan limau tadi, Kacau serata. Bila campuran ini sejuk, boleh lah masukkan serbuk cili, garam dan gula secukup rasa. Adunkan dengan sempurna. Masukkan dalam botol dan simpan di peti sejuk. Acar ini mampu bertahan selama 3 bulan dipeti sejuk anda. Selamat mencuba.
Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren, Katering dan Kantin Perusahaan. Tujuan blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.
Error: Please make sure the Twitter account is public.
Blog di WordPress.com.
Anda perlu berdaftar masuk untuk meninggalkan komen.
ACAR LIMAU NIPIS ‘ALA MAMAK | PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN
RESPI SEGERA ACAR LIMAU NIPIS ‘ALA MAMAK:Penyediaan Limau: 6-7 biji limau nipis yang berwarna kuning (hijau pahit sikit) dan tidak ada bintik-bintik hitam di kulit luarnya. Basuh bersih. Kalau cara penyediaan tradisi, Potong buang bhg tangkai dan potong empat bahagian di atas sedalam 1/2″ – 3/4″.Cara Buat Jeruk Limau Nipis Homemade Paling Senang - Sinaran Wanita
Kalau balik kampung, memang selalu ada jeruk limau nipis ni. Selain daripada buat untuk dimasukkan dalam acar buah, banyak lagi yang boleh dimakan dengan jeruk limau ni. Contohnya makan dengan mi celup. Memang terangkat dibuatnya. Kalau nak beli, memang jaranglah orang ada jual.RESPI:ACAR LIMAU NIPIS ‘ALA MAMAK: | PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN
RESPI SEGERA ACAR LIMAU NIPIS ‘ALA MAMAK:Penyediaan Limau: 6-7 biji limau nipis yang berwarna kuning (hijau pahit sikit) dan tidak ada bintik-bintik hitam di kulit luarnya. Basuh bersih. Kalau cara penyediaan tradisi, Potong buang bhg tangkai dan potong empat bahagian di atas sedalam 1/2″ – 3/4″.
Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade
Lemon/limau nipis atau limau Kasturi – mana-mana yang ada dan mudah diperolehi; Garam halus secukupnya; CARA MEMBUAT: 1. Bersihkan daging dan hiris nipis. 2. Ambil bekas berpenutup kemudian susun kepingan daging menajdi lapisan pertama. 3. Tabur garam halus secukupnya dan perah jus lemon/limau nipis atau limau kasturi secukupnya. 4.KENAPA PERLU GUNAKAN TANGAN UNTUK MAKAN: SUDUT ROHANI. | PERNIAGAAN
Contohnya, seperti garam diletakan pada 12:00, sebelah kiri garam pulak diletak chutney atau jeruk limau nipis dan di sebelah kanan pulak sayur-sayuran dan seterusnya. Bagi orang India makan di atas daun pisang pun ada tata-susila dan caranya, seperti basahkan dulu daun pisang sebelum dihidangkan lauk pauk.
[SALAH] Campuran Air Kelapa Muda, Jeruk Nipis, dan Garam Dapat
Sementara, jeruk nipis dapat menurunkan kolesterol dan garam yang dikonsumsi dalam ukuran yang cukup dapat menjadi nutrisi yang baik bagi tubuh. Dengan demikian, unggahan akun Facebook Ita Yurita dapat dikategorikan sebagai Konten yang Menyesatkan karena belum terbukti secara ilmiah bahwa campuran air kelapa, air perasan jeruk nipis, dan garamPERNIAGAAN KATERING & RESTOREN - Sebuah laman resipi & membantu peniaga
Mamak haji mohon maaf kerana lama tak update blog ini dan mohon maaf juga ke atas bertimbun e-mail yang tak jawab atau dibalas…banyak juga mamak haji nak lakukan untuk anda semua, apakan daya dengan diri ini sibuk dengan face book dan umur yang semakin lanjut ini….yang penyakit kejar. Bila dah tua ini kita cepat penat….
Lemon Vs Jeruk Nipis Mana Yang Lebih Menyehatkan? - aMuslima
Lemon dan jeruk nipis sebenarnya bukan sumber utama vitamin dan mineral. Namun keduanya tinggi kandungan vitamin C. Dalam 100gram lemon mengandung 53miligram vitamin C yang berarti memenuhi 71% kebutuhan vitamin C sehari-hari perempuan dan 59% untuk laki-laki. Sementara dalam 100gram jeruk nipis hanya mengandung 29miligram vitamin C dimana jeruk limau nipis mamak hajijeruk limau nipis mamak haji
jeruk afourer,jeruk adalah,jeruk asam atau basa,jeruk asam,jeruk asam lambung,jeruk australia,jeruk anget,jeruk asam urat,jeruk andaliman,jeruk arab,limau adalah,limau api,limau asam boi,limau ais,limau abong,limau asam,limau asam boi balang,limau ais recipe,limau acar,limau ais calories,nipis at kapal ng tunog,nipis atau tipis,nipis antonim,nipis at kapal ng musika,nipis bina ayat,jeruk nipis asam atau basa,jeruk nipis adalah,jeruk nipis asam lambung,jeruk nipis ala dewi yul,jeruk nipis air hangat,mamak artinya,mamak adalah,mamak asian street food,mamak atlanta,mamak auckland,mamak ankara,mamak abu dhabi,mamak around me,mamak askerlik şubesi,mamak activewear,haji adalah,haji agus salim,haji apud,haji alwi,haji abdul malik karim amrullah,haji ali,haji arab saudi,haji abbas,haji amin cikarang,haji apud tuparev
Posting Komentar untuk "Jeruk Limau Nipis Mamak Haji"