Jeruk Asam Boi Recipe
Cara Buat Jeruk Mangga Asam Boi Crunchy Krup Krap. Serius Ketagih!
“Wah, kecur air liur tengok jeruk mangga asam boi ni kat FB. Rasa macam nak order je sebalang…” Sekarang ni dah macam-macam benda dijual online, termasuklah makanan. Antara yang popular termasuklah jeruk mangga asam boi ni kan? Memang syok makan jeruk mangga macam ni, boleh ketagih dibuatnya. Kalau nak ikutkan, sebenarnya nak membuatnya tak susah […] Login or Register color: white;text-decoration: none;display: block;margin: 0;background-color: #f93f23;border-color: #f93f23;width: 200px !important;margin: auto !important;padding-top: 4px !important;padding-bottom: 4px !importantBagi anda yang suka minum minuman sejuk berperisa, boleh cuba buat Jeruk Limau Kasturi Asam Boi ni. Jika minum di kedai, mesti ada yang terlebih manis atau terlebih masam,. Buat sendiri boleh ‘adjust’ rasa. Malah puas minum! Kulit limau tu pun boleh dimakan dan tak pahit. Jom cuba resipi perkongsian saudari Sue Bertley. Lepas ni tak perlu beli kordial berwarna dari kedai lagi.
RESIPI JERUK LIMAU KASTURI ASAM BOI
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Cuci bersih limau kasturi.
2. Rebus air hingga mendidih. Pastikan kuantiti air dapat menenggelamkan Masukkan limau ke dalam periuk dan biar mendidih 8-9 minit. Kacau sekali sekala supaya masak sekata. Kemudian toskan. Biar kering, tiada air di kulit luar limau. Nak lagi mudah, ambil tisu dan golek limau sambil keringkan dengan kipas.
3. Bila kulit limau sudah kering,ambil pisau tajam dan potong limau seperti dalam gambar. Jangan sampai putus.
4. Ambil penapis dan mangkuk kemudian picitl limau sampai habis jus. Buang semua biji yang ada.
5. Hasil jus limau yang diperah tadi.
6. Kemudian, ambil asamboi dan sumbat masuk dalam limau. Lebih mudah jika beli limau kasturi bersaiz besar.
7. Hasil limau kasturi yang telah disumbat dengan asam boi.
8. Seterusnya, tumbuk Candy Brown Sugar sampai hancur.
9. Ambil balang kaca dan letak limau asam boi di bahagian dasarnya. Kemudian masukkan candy brown sugar yang sudah ditumbuk tadi. Lakukan secara berselang seli.
10. Setelah siap dilapis, beginilah rupanya nanti. Lapisan paling atas tu haruslah gula.
11. Akhir sekali, tuang jus limau kasturi yang telah diperah tadi.
12. Tutup balang kaca tdan simpan di tempat redup dan kering. Perap selama 3 bulan supaya limau dan asam boi menjadi lembut dan manis. Dalam 2-3 hari sekali, goncangkan balang agar jus terkena pada limau yang dibahagian atas.
13. Setelah cukup tempoh pemeraman, limau dan asam boi akan menjadi lembut macam ni. Untuk menikmatinya, ambil limau dan tambahkan air sejuk. Ubah suai rasa ikut selera.
Kredit resipi & foto: Sue Bertley
VERSI CETAK | VERSI DIGITAL
FOLLOW US:
EDITORIAL RASA:
03-51013889
Pengiklanan
Hubungi Kami
Tentang Kami
Notis Privasi
Polisi Privasi
Terma Penggunaan
Ideaktiv
Nona
Mingguan Wanita
Keluarga
Media Hiburan
Pesona Pengantin
Pa&Ma
Maskulin
Remaja
Rasa
Impiana
Meremang
Hijabista
Kashoorga
Vanilla Kismis
Libur
Umpan
VERSI CETAK | VERSI DIGITAL
FOLLOW US:
EDITORIAL RASA:
03-51013889
Ideaktiv
Nona
Mingguan Wanita
Keluarga
Media Hiburan
Pesona Pengantin
Pa&Ma
Maskulin
Remaja
Rasa
Impiana
Meremang
Hijabista
Kashoorga
Vanilla Kismis
Libur
Umpan
Pengiklanan
Hubungi Kami
Tentang Kami
Notis Privasi
Polisi Privasi
Terma Penggunaan
© Hakcipta Terpelihara Nu Ideaktiv Sdn Bhd • Dikendali Oleh Astro Group

my life. my story.: :: homemade jeruk mangga asam boi
Jeruk mangga asam boi (preserved mango with plum) has been trending on my Facebook wall since a week ago. Friends posted photos of theirs or their friends' and they looked tempting. Those photos intrigued me to find out more about it and hey it is so easy to make one! Sharing is caring so here is the recipe for you to try. Login or Register color: white;text-decoration: none;display: block;margin: 0;background-color: #f93f23;border-color: #f93f23;width: 200px !important;margin: auto !important;padding-top: 4px !important;padding-bottom: 4px !importantBagi anda yang suka minum minuman sejuk berperisa, boleh cuba buat Jeruk Limau Kasturi Asam Boi ni. Jika minum di kedai, mesti ada yang terlebih manis atau terlebih masam,. Buat sendiri boleh ‘adjust’ rasa. Malah puas minum! Kulit limau tu pun boleh dimakan dan tak pahit. Jom cuba resipi perkongsian saudari Sue Bertley. Lepas ni tak perlu beli kordial berwarna dari kedai lagi.
RESIPI JERUK LIMAU KASTURI ASAM BOI
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Cuci bersih limau kasturi.
2. Rebus air hingga mendidih. Pastikan kuantiti air dapat menenggelamkan Masukkan limau ke dalam periuk dan biar mendidih 8-9 minit. Kacau sekali sekala supaya masak sekata. Kemudian toskan. Biar kering, tiada air di kulit luar limau. Nak lagi mudah, ambil tisu dan golek limau sambil keringkan dengan kipas.
3. Bila kulit limau sudah kering,ambil pisau tajam dan potong limau seperti dalam gambar. Jangan sampai putus.
4. Ambil penapis dan mangkuk kemudian picitl limau sampai habis jus. Buang semua biji yang ada.
5. Hasil jus limau yang diperah tadi.
6. Kemudian, ambil asamboi dan sumbat masuk dalam limau. Lebih mudah jika beli limau kasturi bersaiz besar.
7. Hasil limau kasturi yang telah disumbat dengan asam boi.
8. Seterusnya, tumbuk Candy Brown Sugar sampai hancur.
9. Ambil balang kaca dan letak limau asam boi di bahagian dasarnya. Kemudian masukkan candy brown sugar yang sudah ditumbuk tadi. Lakukan secara berselang seli.
10. Setelah siap dilapis, beginilah rupanya nanti. Lapisan paling atas tu haruslah gula.
11. Akhir sekali, tuang jus limau kasturi yang telah diperah tadi.
12. Tutup balang kaca tdan simpan di tempat redup dan kering. Perap selama 3 bulan supaya limau dan asam boi menjadi lembut dan manis. Dalam 2-3 hari sekali, goncangkan balang agar jus terkena pada limau yang dibahagian atas.
13. Setelah cukup tempoh pemeraman, limau dan asam boi akan menjadi lembut macam ni. Untuk menikmatinya, ambil limau dan tambahkan air sejuk. Ubah suai rasa ikut selera.
Kredit resipi & foto: Sue Bertley
VERSI CETAK | VERSI DIGITAL
FOLLOW US:
EDITORIAL RASA:
03-51013889
Pengiklanan
Hubungi Kami
Tentang Kami
Notis Privasi
Polisi Privasi
Terma Penggunaan
Ideaktiv
Nona
Mingguan Wanita
Keluarga
Media Hiburan
Pesona Pengantin
Pa&Ma
Maskulin
Remaja
Rasa
Impiana
Meremang
Hijabista
Kashoorga
Vanilla Kismis
Libur
Umpan
VERSI CETAK | VERSI DIGITAL
FOLLOW US:
EDITORIAL RASA:
03-51013889
Ideaktiv
Nona
Mingguan Wanita
Keluarga
Media Hiburan
Pesona Pengantin
Pa&Ma
Maskulin
Remaja
Rasa
Impiana
Meremang
Hijabista
Kashoorga
Vanilla Kismis
Libur
Umpan
Pengiklanan
Hubungi Kami
Tentang Kami
Notis Privasi
Polisi Privasi
Terma Penggunaan
© Hakcipta Terpelihara Nu Ideaktiv Sdn Bhd • Dikendali Oleh Astro Group
Jeruk Buah Buahan Asam Boi Yang Sedap - Azie Kitchen
Hmm mungkin betul saya keliru dan celaru. Saya hanya menulis mengikut fikiran yang celaru. Celaru seperti jeruk buah asam boi agaknya. Dalam satu bekas terdapat pelbagai rasa manis, masam, pedas dan masin. Tak tahu yang mana satu yang saya suka dan yang mana satu yang saya tidak suka.PH Bakes and Cooks!: Jeruk Mangga Asam Boi
I put 6 asam boiinto a bowl with one teaspoon of asam jawa paste. Then I added two tablespoons of boiling water and covered the bowl. I left the asam boiand asam jawapaste to steep until it was completely cool. I did not add any sugar or salt as the asam boiis already sweet and salty.Jeruk Shake Asam Boi Family Recipes - Home | Facebook
Jeruk Shake Asam Boi Family Recipes. 489 likes · 3 talking about this. Jom try mangga asam boi..jambu asam boi..nenas asam boi..Sapa suka? Uol patut beli. Sedap namateyyy 朗 Semoga urusan kitaResepi Cara Buat Jeruk Jambu Asam Boi
3-4 biji asam boi. Serbuk asam. 2 biji limau kasturi. Cara-cara Buat Jeruk Jambu Asam Boi. Basuh bersih-bersih jambu batu dan kupas bersih2 kulit jambu batu. Lepas tu potong 4 jambu batu, ambil sudu dan buang biji2 jambu batu sehingga bersih. Potong lagi. Gaulkan 2 sudu gula dan 2 batang cili yang dipotong kecik. Masukan asam boi dan serbuk asam.PH Bakes and Cooks!: Jeruk Mangga Asam Boi Chili Garam
Jeruk Mangga Asam Boi Chili Garam. Your homemeade one looks exactly like the ones you bought! ^.^ This is one recipe that can't do without sugar as the mangoes will be too tart (like any pickled fruit).
jeruk mangga asam boi – FOODSTORY - WordPress.com
Mango Pickle with Dried Sour Plum . Hello. Today I would like to share a recipe that i have been craving for it now! Its mango pickle with dried sour plum or in Malaysia it called ” jeruk mangga asam boi”. yummy! its have been a food viral among Malaysian in all social network include Facebook Twitter blog and Instagram.Cara Buat Jeruk Limau Kasturi Asam Boi Homemade Guna 3 Bahan
12. Tutup balang kaca tdan simpan di tempat redup dan kering. Perap selama 3 bulan supaya limau dan asam boi menjadi lembut dan manis. Dalam 2-3 hari sekali, goncangkan balang agar jus terkena pada limau yang dibahagian atas. 13. Setelah cukup tempoh pemeraman, limau dan asam boi akan menjadi lembut macam ni.
Chef Asma Kongsi Resipi Jeruk Betik Homemade Tanpa Pengawet
15 biji asam boi putih; 20 biji cili padi – ( 10 biji dihiris, 10 biji tak payah hiris. Boleh kurangkan kalau tak suka pedas) CARA PENYEDIAAN: 1. Kupas kulit betik nipis sahaja. Dan potong seperti dalam gambar. Tebal lebih kurang setengah cm. Jangan terlalu nipis dan jangan terlalu tebal.) jeruk asam boi recipejeruk asam boi recipe
jeruk afourer,jeruk adalah,jeruk asam atau basa,jeruk asam,jeruk asam lambung,jeruk australia,jeruk anget,jeruk asam urat,jeruk andaliman,jeruk arab,asam asetat,asam amino,asam askorbat,asam amino esensial,asam amino adalah,asam asetilsalisilat,asam amino esensial adalah,asam asetat adalah,asam asetat glasial,asam askorbat adalah,boi artinya,boi atm near me,boi app,boi airport,boi axa mutual fund,boi axa tax advantage fund,boi account opening,boi angel room items,boi account number,boi axa bluechip fund,recipe artinya,recipe adalah,recipe app,recipe aglio olio,recipe api,recipe apple pie,recipe air fryer,recipe almond milk,recipe apple crumble,recipe ark
Posting Komentar untuk "Jeruk Asam Boi Recipe"