Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Jeruk Cermai Asam Boi


Sweet red cherry: Jeruk cermai asam boi, Aiskrim pasu, Jeruk buah(pick

Jeruk cermai asam boi, Aiskrim pasu, Jeruk buah (pick n mix) & Dorayaki!! Assalamualaikum dan salam sejahtera.. Ni cerita minggu lepas..terasa nak sangat makan bila jumpa 'benda' ni depan mata.. Jeruk cermai asam boi. Sebenarnya dah lama tak makan buah cermai ni..dulu kalau nak makan ambik ja belakang rumah nenek tapi pokok tu dah tiada Login or Register color: white;text-decoration: none;display: block;margin: 0;background-color: #f93f23;border-color: #f93f23;width: 200px !important;margin: auto !important;padding-top: 4px !important;padding-bottom: 4px !important

Makanan jeruk adalah cara orang dahulu kala untuk menyimpan makanan agar tahan lama dan boleh disimpan berbulan-bulan. Ini kerana kemudahan peti sejuk memang tiada atau harganya mahal. Oleh itu kaedah penjerukan menerusi cara rendaman air bergaram dan rendaman berasid menggunakan cuka digunakan untuk mengawet makanan. Namun kini walaupun kemudahan dah ada, tapi makanan jeruk ni masih menjadi pilihan kerana rasanya membuka selera. Ada pelbagai jenis makanan yang boleh dijeruk antaranya daging, ikan, petai, sawi, cili dan banyak lagi. Nak cuba? Jom lihat resipi-resipinya.



 

1. DAGING JERUK 

BAHAN-BAHAN:



CARA MEMBUAT:

1. Bersihkan daging dan hiris nipis.

2. Ambil bekas berpenutup kemudian susun kepingan daging menajdi lapisan pertama.

3. Tabur garam halus secukupnya dan perah jus lemon/limau nipis atau limau kasturi secukupnya.



4. Kemudian susun daging untuk lapisan kedua. Tabur garam dan perah limau secukupnya. Ulang langkah sama hingga kepingan daging habis.

5. Tutup bekas dan simpan dalam peti sejuk di ruangan biasa selama 2-3 hari.



6. Bila daging bertukar warna pucat, dah boleh dimasak dan dinikmati.

7. Untuk menikmati daging jeruk, panaskan sedikit minyak dalm kuali dan masukkan daging jeruk. Daging tidak perlu dibasuh.



8. Bila daging hampir masak, masukkan hirisan bawang besar dan cili. Gaul rata dan masak hingga layu.

9. Angkat dan nikmati bersama nasi panas.



Kredit resipi & foto: Salimah Olie

 

 

2. IKAN TENGGIRI JERUK

BAHAN-BAHAN:

CARA-CARA:

1. Bersihkan ikan tenggiri. Kemudian keringkan di bawah cahaya panas terik matahari selama 2 jam.



2. Ambil ikan, celupkan dalam bekas berisi cuka. Kemudian letak dalam bekas. Susun jadikan 1 lapisan.

3. Taburkan garam kasar diatas ikan hingga rata. Selitkan kepingan asam keping.

4. Kemudian celup lagi ikan dalam cuka dan susun menjadi lapisan kedua diikuti taburan garam dan asam keping. Ulang langkah hingga ikan habis.

5. Tutup penutup bekas berisi ikan dan balut dengan kain berwarna gelap. Simpan pada suhu bilik selama seminggu.

6. Setelah cukup 7 hari, keluarkan ikan dari bekas dan buang airnya.

7. Letak ikan dalam bekas bersih dan tuang minyak masak. Dah siap!



8. Sedia dinikmati mengikut citarasa masing-masing.



 

Kredit resipi & gambar: Suri Abdullah

 

3. JERUK KULIT CEMPEDAK @ MANDAI

BAHAN-BAHAN:

CARA MENJERUK:

1. Belah buah cempedak dan keluarkan isinya.

2. Kemudian bersihkan kulit cempedak dengan membuang bahagian durinya dan hanya bahagian isi putih sahaja diambil.



3. Potong kulit cempedak berbentuk kiub dan cuci bersih. Toskan.

4. Gaul kulit cempedak dengan garam hingga rata. Kemudian masukkan ke dalam bekas atau botol bersih.

5. Tuang air masak suam hingga kulit cempedak tenggelam. Tutup botol dengan penutup.

6. Simpan jeruk mandai di tempat gelap dan terlindung dari matahari dan peram selama seminggu sebelum dinikmati.



 

CARA MEMASAK JERUK MANDAI

 

BAHAN-BAHAN:

CARA MEMASAK:



Kredit resipi & foto: Mariana Zainal

 

4. JERUK BAWANG PUTIH

BAHAN-BAHAN:



CARA MEMASAK:

1.  Satukan air,garam,gula dan garam ke dalam periuk.

2.  Masak hingga mendidih.

3.  Kemudian masukkan bawang putih dan biarkan mendidih sekejap.

4. Biarkan betul-betul sejuk baru masukkan jeruk ke dalam balang yang kedap udara.

5.  Jika simpan dalam peti sejuk, jeruk dapat bertahan selama 2 bulan tapi jika letak di luar ianya boleh disimpan selama 2 minggu.



Nota: Guna sudu yang bersih setiap kali mengambil jeruk dari balang agar jeruk bawang ini dapat bertahan lama. Selamat mencuba!

 

Kredit gambar & resipi sepenuhnya: blog cikmanggis ( http://mamakitchen-makcikmanggis.blogspot.my/2010/11/jeruk-bawang-putih.html )

 

5. CILI JERUK HOMEMADE

BAHAN-BAHAN:

CARA MEMBUAT:

1. Pilih cili yang segar dan basuh bersih. Kemudian keringkan hingga tiada kesan air.



2. Untuk menyimpan cili jeruk, guna balang kaca. Pastikan balang juga dibasuh bersih dan di lap hingga kering.



3. Potong cili. Jangan potong terlalu tebal atau terlalu nipis. Sedang-sedang sahaja. Kemudian tampi sedikit bagi mengeluarkan bijinya.



4. Ambil cili dan masukkan separuh ke dalam balang.



5. Seterusnya masukkan 2 sudu makan gula. Kemudian masukkan lebihan cili potong tadi dan masukkan 2 sudu makan gula lagi.



6. Masukkan sedikit garam dan tuang cuka mengikut jumlah yang dikehendaki. ( empunya resipi letak cuka pada paras cili.)



7. Tutup penutup balang dan goncangkan. Ia bertujuan untuk melarutkan gula dan garam yang dimasukkan tadi.



8. Simpan semalaman dan cili jeruk ni boleh dinikmati pada keesokan harinya.



 

INFO RASA:

Kredit resipi & foto: Noriffah Mohd Hassan

 

6. SAYUR JERUK

BAHAN-BAHAN:

CARA PENYEDIAAN:

1. Buka daun sayur sehelai demi sehelai dan jemur di abwah matahari supaya layu. Jangan jemur hingga kering pula.



2. Angkat daun dan basuh bersih-bersih. Masukkan dalam bekas untuk merendam.

3. Kemudian masukkan air secukupnya, gula merah, nasi sejuk dan garam. Jika suka rasa sayur jeruk yang masin, boleh tambah jumlah garam.



4. Rendam selama 2-3 hari. Boleh tindih sayur guna lesung batu supaya sayur tenggelam dan betul-betul layu.



5. Untuk menyimpan sayur jeruk, ambil sayur dan masukkan dalam bekas bertutup. Kemudian simpan dalam peti sejuk. Nak masak, baru bilas dah masak ikut selera anda.



Kredit resipi & foto: Sharinaz Redwan

 

7. JERUK BELIMBING BULUH

BAHAN-BAHAN:

CARA MEMASAK:

1. Bersihkan buah belimbing dan potong hujung & pangkalnya.



2. Rendam buah dengan air garam selam 1-2 hari. Jumlah garam agak-agak sahaja. Tak nak masin sangat sebab tujuannya hanya nak kurangkan rasa masam belimbing.

3. Toskan air garam dan bilas sedikit buah belimbing dengan air bersih.

4. Masak air gula dan biarkan suam.

5. Susun buah dalam balang dan tuangkan air gula yang hampir sejuk.



6. Letak sedikit cuka dan garam. Nak abiakan pun boleh.



7. Biarkan belimbing mesra dengan air gula anggaran 1-2 hari. Kemudian bolehlah dinikmati. ( empunya resipi peram 1 jam dah boleh makan.)



Kredit resipi & foto: Iti Hassan

 

8. PETAI JERUK

9. JERUK MAMAN

BAHAN-BAHAN:

CARA MEMBUAT:

1. Daun maman dicuci bersih bagi membuang pasir. Kemudian potong kecil dan dijemur seketika supa sedikit layu.





2. Ambil botol bersih. Masukkan daun maman dan juga air. Jumlah air perlulah sama paras dengan daun maman tadi.



  

3. Seterusnya masukkan nasi, garam kasar dan cili. Gaul rata dan tutup botol.



4. Tunggu selama 2 @3 hari sebelum jeruk maman ini boleh dimakan. Setelah cukup masa peraman, simpan jeruk di dalam peti sejuk supaya tahan lebih lama.

 

Kredit resipi & gambar: Chikta Karim

 

10. JERUK MANGGA EPAL

BAHAN-BAHAN:

CARA PENYEDIAAN:

1. Basuh buah mempelam dan potong ikut kreativiti. Lebih sedap jika dikupas kulit. Basuh sekali lagi dan toskan airnya.



2. Isi hirisan mempelam dalam balang dan masukkan garam kasar anggaran 1 genggam untuk satu balang besar seperti dalam gambar. Peram semalaman dalam peti sejuk. Esoknya, sejatkan air.



3. Isikan kembali mempelam dalam balang. Buat air kapur. Ambil 1 sudu makan kapur dan bancuh dengan air. Jumlah air anggaran tenggelam buah. Tuang dalam balang. Peram selama 6- 12 jam.



4. Untuk kuantiti mempelam sebanyak 1 plastik tadi, guna 1 kg gula dan masak dengan 3 cawan air. Jika nak lebih air pun boleh. Setelah gula larut, sejukkan.



5. Ambil mempelam yang direndam air kapur, basuh bersih dan toskan airnya. Isikan ke dalam balang dan masukkan air gula. Tidak mengapa jika mempelam tidak tenggelam kerana nanti buah tadi akan berair sendiri.



6. Hasil mempelam yang direndam dengan air gula. Simpan dalam peti sejuk semalaman sebelum boleh dinikmati pada keesokan harinya.



7. Jeruk mangga yang telah sedia untuk dinikmati.



Kredit resipi & foto: Nor Shakinah Md Zainal

 

11. JERUK LIMAU KASTURI ASAM BOI

BAHAN-BAHAN:



CARA MEMASAK:

1. Cuci bersih limau kasturi.



2. Rebus air hingga mendidih. Pastikan kuantiti air dapat menenggelamkan Masukkan limau ke dalam periuk dan biar mendidih 8-9 minit. Kacau sekali sekala supaya masak sekata. Kemudian toskan. Biar kering, tiada air di kulit luar limau. Nak lagi mudah, ambil tisu dan golek limau sambil keringkan dengan kipas.



3. Bila kulit limau sudah kering,ambil pisau tajam dan potong limau seperti dalam gambar. Jangan sampai putus.



4. Ambil penapis dan mangkuk kemudian picitl limau sampai habis jus. Buang semua biji yang ada. 

5. Hasil jus limau yang diperah tadi.



6. Kemudian, ambil asamboi dan sumbat masuk dalam limau. Lebih mudah jika beli limau kasturi bersaiz besar.

7. Hasil limau kasturi yang telah disumbat dengan asam boi.



8. Seterusnya, tumbuk Candy Brown Sugar sampai hancur.



9. Ambil balang kaca dan letak limau asam boi di bahagian dasarnya. Kemudian masukkan candy brown sugar yang sudah ditumbuk tadi. Lakukan secara berselang seli.



10. Setelah siap dilapis, beginilah rupanya nanti. Lapisan paling atas tu haruslah gula.



11. Akhir sekali, tuang jus limau kasturi yang telah diperah tadi.



12. Tutup balang kaca tdan simpan di tempat redup dan kering. Perap selama 3 bulan supaya limau dan asam boi menjadi lembut dan manis. Dalam 2-3 hari sekali, goncangkan balang agar jus terkena pada limau yang dibahagian atas.



13. Setelah cukup tempoh pemeraman, limau dan asam boi akan menjadi lembut macam ni. Untuk menikmatinya, ambil limau dan tambahkan air sejuk. Ubah suai rasa ikut selera.





Kredit resipi & foto: Sue Bertley

 

VERSI CETAK | VERSI DIGITAL

FOLLOW US:

EDITORIAL RASA:

03-51013889

Pengiklanan

Hubungi Kami

Tentang Kami

Notis Privasi

Polisi Privasi

Terma Penggunaan

Ideaktiv

Nona

Mingguan Wanita

Keluarga

Media Hiburan

Pesona Pengantin

Pa&Ma

Maskulin

Remaja

Rasa

Impiana

Meremang

Hijabista

Kashoorga

Vanilla Kismis

Libur

Umpan

VERSI CETAK | VERSI DIGITAL

FOLLOW US:

EDITORIAL RASA:

03-51013889

Ideaktiv

Nona

Mingguan Wanita

Keluarga

Media Hiburan

Pesona Pengantin

Pa&Ma

Maskulin

Remaja

Rasa

Impiana

Meremang

Hijabista

Kashoorga

Vanilla Kismis

Libur

Umpan

Pengiklanan

Hubungi Kami

Tentang Kami

Notis Privasi

Polisi Privasi

Terma Penggunaan

© Hakcipta Terpelihara Nu Ideaktiv Sdn Bhd • Dikendali Oleh Astro Group


Cara Buat Jeruk - Jeruk Cermai Asam Boi - YouTube

Cara Buat Jeruk - Jeruk Cermai Asam Boi - YouTube

About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy & Safety How YouTube works Test new features Press Copyright Contact us Creators Food Blogger No. 1 Malaysia

sanagt memberi keinsafan coretan kak azie kali ni semoga kak azie jumpa ketenangan yg di cari tapi jeruk tu mmg best kecur air liur

yummy time pening pening sedap makan asam ni .terliur plak tengok mangga tu

Yummy!! Sedapnya kak azie terliur kejap

Bersabar dan bertabah lah wahai kak azie.lumrah kehidupan ada kala tenang,adakala kebimbangan.sedap mangga tu terimakasih perkongsian.

nice information http://obattrigliseridatinggi.xyz | http://jellygamat-qnc.xyz | http://calciumsoftgel.xyz

As-Salam Kak Azie,Saya sudah buat jeruk ni last nite, pagi tadi mencuba 1 slice and menjadi, masih agak masam, maybe sbb buah mangga yang saya guna sememangnya masam tak hengat punya mangga, tengoklah dalam sehari dua nih if ada perubahan rasa, makin lama makin sedap kot (tu pun kalau masih ada lagi aheehee)

Ooh saya makan selepas beberapa jam jer. Tak patut masam sangat. Kena ada rasa masam manis.

Seperti yang saya sangkakan, selepas beberapa hari rasa jeruk tu lebih blend, mungkin faktor kemasaman buah mangga tu juga dan mungkin juga sebab saya hanya guna mangga saja tanpa buah jambu. InsyaAllah dilain kali nak juga mencuba mangga campur jambu atau betik muda atau buah yang lain.Terima kasih sangat for this resepi ni ye kak ;)



Add your comment


Cara Buat Jeruk Mangga Asam Boi Crunchy Krup Krap. Serius Ketagih!

“Wah, kecur air liur tengok jeruk mangga asam boi ni kat FB. Rasa macam nak order je sebalang…” Sekarang ni dah macam-macam benda dijual online, termasuklah makanan. Antara yang popular termasuklah jeruk mangga asam boi ni kan? Memang syok makan jeruk mangga macam ni, boleh ketagih dibuatnya. Kalau nak ikutkan, sebenarnya nak membuatnya tak susah […] Sweet red cherry: Jeruk cermai asam boi, Aiskrim pasu

Jeruk Buah Buahan Asam Boi Yang Sedap - Azie Kitchen

Hmm mungkin betul saya keliru dan celaru. Saya hanya menulis mengikut fikiran yang celaru. Celaru seperti jeruk buah asam boi agaknya. Dalam satu bekas terdapat pelbagai rasa manis, masam, pedas dan masin. Tak tahu yang mana satu yang saya suka dan yang mana satu yang saya tidak suka.

Resepi Pelbagai Jeruk Sedap Dan Menggiurkan | WAN ROKIAH WAN ISMAIL

Cara buat jeruk, cara buat jeruk mangga, asam boi 10. Jeruk Cermai. Bahan-bahan: 500 gm buah cermai segar. 1 sudu teh garam (k.An guna yang tak berapa halus) Jeruk Asam Boi with A Twist

Resepi Cara Buat Jeruk Jambu Asam Boi

3-4 biji asam boi. Serbuk asam. 2 biji limau kasturi. Cara-cara Buat Jeruk Jambu Asam Boi. Basuh bersih-bersih jambu batu dan kupas bersih2 kulit jambu batu. Lepas tu potong 4 jambu batu, ambil sudu dan buang biji2 jambu batu sehingga bersih. Potong lagi. Gaulkan 2 sudu gula dan 2 batang cili yang dipotong kecik. Masukan asam boi dan serbuk asam.

Koleksi Resipi Jeruk Sedap Yang Boleh Buat Secara Homemade

12. Tutup balang kaca tdan simpan di tempat redup dan kering. Perap selama 3 bulan supaya limau dan asam boi menjadi lembut dan manis. Dalam 2-3 hari sekali, goncangkan balang agar jus terkena pada limau yang dibahagian atas. 13. Setelah cukup tempoh pemeraman, limau dan asam boi akan menjadi lembut macam ni. Sweet red cherry: Jeruk cermai asam boi, Aiskrim pasu

Jeruk Asam Boi - Home | Facebook

Jeruk Asam Boi, Raub. 535 likes. JERUK ASAM BOI PADU

JERUK PELAM ASAM BOI - Home | Facebook

JERUK PELAM ASAM BOI, Bukit Mertajam. 408 likes · 7 talking about this. Grocery Store Sweet red cherry: Jeruk cermai asam boi, Aiskrim pasu

203 resepi jeruk yang sedap dan mudah oleh komuniti cookpad

203 resipi yang mudah dan sedap untuk jeruk daripada komuniti memasak terbesar di dunia! Lihat juga resipi-resipi untuk Jeruk Manis Belimbing Buluh Asam Boi. jeruk cermai asam boi

jeruk cermai asam boi

jeruk afourer,jeruk adalah,jeruk asam atau basa,jeruk asam,jeruk asam lambung,jeruk australia,jeruk anget,jeruk asam urat,jeruk andaliman,jeruk arab,cermai asam boi,cermai adalah bahasa,alam ciremai,cermai adalah,cermai arab,cermai artinya,cermai adalah buah,cermai apa itu,aiskrim cermai,jeruk cermai asam boi,asam asetat,asam amino,asam askorbat,asam amino esensial,asam amino adalah,asam asetilsalisilat,asam asetat adalah,asam asetat glasial,asam askorbat adalah,asam amino non esensial,boi artinya,boi atm near me,boi app,boi airport,boi axa mutual fund,boi axa tax advantage fund,boi account opening,boi angel room items,boi account number,boi axa bluechip fund

Cara Buat Jeruk - Jeruk Cermai Asam Boi - YouTube

Sweet red cherry: Jeruk cermai asam boi, Aiskrim pasu

Jeruk Asam Boi with A Twist

Sweet red cherry: Jeruk cermai asam boi, Aiskrim pasu

Sweet red cherry: Jeruk cermai asam boi, Aiskrim pasu


Posting Komentar untuk "Jeruk Cermai Asam Boi"