Jeruk Pak Ali Penang
Jeruk Madu Pak Ali Original Penang - Home | Facebook
Jeruk Madu Pak Ali Original Penang. 1,858 likes · 5 talking about this. Jeruk Madu Pak Ali (JMPA) merupakan jeruk buah-buahan yang terulung di Malaysia dan terkenal dengan rasa dan aromanya yang Mungkin ramai yang tahu Jeruk Madu Pak Ali berasal dari Penang, tapi pastinya ramai antara kita yang tidak tahu lagi asal-usul penubuhannya. Perusahaan Jeruk Madu Pak Ali dijalankan sejak tahun 1985 secara kecil-kecilan di rumah, diasaskan oleh Hj. Ali Omar. Mula dikomersialkan pada tahun 2007, di bawah syarikat Kunci Kreatif, bermula dengan modal RM15, 000 kini mempunyai modal pusingan lebih RM300, 000. Selain itu, Jeruk Madu Pak Ali merupakan satu-satunya kilang jeruk bumiputera yang menghasilkan jeruk secara komersial. Produk (jeruk) dibawah bimbingan Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang (PERDA), Kementerian Pertanian (MOA), Jabatan Pertanian, FAMA dan MARA. Jeruk yang dihasilkan memerlukan buah-buahan yang dipajak terus dari ladang-ladang seperti ladang mempelam sala di Perlis. Hasil komersial jeruk seperti mangga kuning, mangga sala, mangga air, kedondong hijau, kendondong kuning, betik, jambu batu, salak madu, pala penang, pala sagat, cermai, kabung, kelubi, anggur, dan sengkuang mampu menjana ekonomi penduduk setempat. Terdapat lebih 30 jenis jeruk basah dan 50 jeruk kering. Juga terdapat produk-produk untuk membuat acar buah.Dari segi pembuatannya, kini telah dipertingkatkan lagi dengan beberapa pembaikan di dalam proses pengeluaran. Ini adalah bagi menjamin kawalan kualiti produk dapat dibuat sepenuhnya walaupun terdapat peningkatan didalam aktiviti pengeluaran, sejajar dengan peningkatan permintaan dari pelanggan. Pembungkusan produk kini dibuat didalam bilik berhawa dingin. Pekerja yang terlibat juga memakai penutup mulut dan sarung tangan semasa proses pembungkusan dijalankan. Larutan gula dibuat dengan menggunakan air yang ditapis, di didihkan dan disejukkan ke suhu 70 darjah celcius sebelum ianya digunakan. Kandungan gula disukat dengan menggunakan mesin Agato Digital Refractometer. Selain itu, semua pekerja dari setiap bahagian akan melalui “Bilik Persalinan Pekerja” terlebih dahulu setiap kali sebelum memulakan tugas. Di bilik ini pekerja akan memukarkan pakaian biasa kepada uniform pekerja iaitu dengan memakai kasut, apron, baju dan tudung kepala yang disediakan. Pekerja juga akan membasuh tangan (7 Langkah Mencuci) dengan sempurna setiap kali sebelum masuk dan keluar dari tempat bertugas. Satu Manual Operasi dan “Standard Operating Procedure” juga disediakan untuk digunakan pekerja dan memudahkan kerja-kerja operasi pengeluaran.
Turut dipertingkatkan ialah proses pencucian garam dari buah-buahan yang telah dipotong. Bagi memastikan proses pencucian dapat dijalankan dengan berkesan, buah-buahan tersebut dimasukkan kedalam tong pencucian yang dilabelkan. Pencucian dengan menggunakan air bersih (dari Jabatan Bekalan Air) yang ditapis dialkukan beberapa kali sehingga rasa garam tersebut hilang. Ukuran kandungan garam ini di periksa dengan menggunakan alat sukatan Agato Master Alpha Refractometer. Pelanggan-pelanggan juga dapat menyaksikan sendiri aktiviti pemprosesan jeruk dari galeri yang disediakan. Ini termasuklah aktiviti pemotongan buah, pembersihan dan pembungkusan jeruk. Bagi memudahkan pelanggan pihak Pak Ali Food Industries turut menyediakan satu ruang khas untuk sesi taklimat atau penerangan kepada pelanggan yang datang secara berkumpulan. Juga disediakan ialah sebuah surau (berasingan untuk lelaki dan wanita) dan juga tandas yang selesa. Ruangan tempat letak kereta yang luas juga kini terdapat disini, semuanya untuk kemudahan pelanggan-pelanggan.
Keistimewaan Jeruk Madu Pak Ali pertama sekali ialah Jeruk Madu Pak Ali menggunakan gula pasir (tiada ibu gula) seperti kebiasaan pengusaha lain. Dan ia ada tambahan madu lebah asli sebagai citarasa unik yang menjadikan ia Jeruk Madu. Jeruk yang dihasilkan menggunakan cuka epal yang memang baik untuk kesihatan dan kecantikan. Paling ketara ialah sesiapa yang makan Jeruk Madu Pak Ali tidak akan batuk dan tidak sakit tekak seperti kebiasaan kita makan jeruk lain yang ada di pasaran. Selalunya saya akan basuh jeruk bila beli tetapi apabila beli Jeruk Madu Pak Ali, saya tidak perlu berbuat demikian. Selain itu, air jeruk juga boleh diminum. Jeruk juga boleh bertahan selama empat bulan maksimum. Satu-satunya perusahaan jeruk di Pulau Pinang yang ada sijil halal JAKIM.
Pak Ali juga membuka ruang dan peluang perniagaan kepada peruncit dan pengedar. Beliau mengamalkan konsep jualan terus kepada pelanggan, “cuba dulu baru beli”. Pengedar/peniaga/peruncit amat dialu-alukan, modal dalam lingkungan RM500 (40kg jeruk), keuntungan di antara 40%- 50%. Terdapat lebih 30 produk (jeruk) basah dan kering. Pengedar/peniaga juga diberi kebebasan untuk menentukan kaedah/cara jualan, dan sekiranya ia melibatkan sewa tapak di sesebuah premis perniagaan maka sewa tersebut adalah dibawah tanggungjawab pengedar/peniaga itu sendiri. Jeruk Madu Pak Ali juga mempunyai potensi pasaran yang besar di Lembah Klang, Selatan dan Pantai Timur, produk suci, bersih dan halal.
Kini, Jeruk Madu Pak Ali telah mendapat liputan yang meluas dari pihak media cetak dan turut mendapat sambutan di luar negara seperti Korea. Jeruk Madu Pak Ali mempunyai peminatnya tersendiri. Walaupun, jeruk ini boleh didapati dia serata Malaysia tetapi ada juga yang sanggup ke Penang semata-mata untuk membeli jeruk. Oleh kerana, rasa jeruk keluaran beliau yang mempunyai keunikan tersendiri, rasa manis buah-buahannya amat ketara sekali kerana citarasa keterampilannya amat berbeza sekali. Rasa sekali pasti nak lagi, cuba lah tanpa was-was. Selain itu, Jeruk Madu Pak Ali turut mengeluarkan Kuah Rojak Pak Ali. Selepas Pak Ali meninggal pada 2013 akibat strok yang turut membataskan pergerakkan beliau dan legasi perniagaannya kini diuruskan oleh anaknya, Alias Ali.
Nama Penuh (required)
Email (required)
No HP (required)
Alamat (Sila isi untuk menerima katalog bisnes)
Negeri (required)
Tajuk
Mesej Anda
[anr_nocaptcha g-recaptcha-response]

Jeruk Madu Pak Ali @ Penang - I'M EMILY
Jeruk madu= honey pickle. The founder is Ali Omar, or we called him Pak Ali. In the early day back to 1985, Pak Ali started off his business in small scale, helped only by his wife and family member. In 2009, Pak Ali set up his first factory in Lot 420, Perda Tasek, Simpang Ampat with 7000 square feet. By that time, he only had 6 workers butJOM Explore Jeruk Madu Pak Ali Pulau Pinang | Penang | Malaysia - YouTube
JOM Explore Jeruk Madu Pak Ali Pulau Pinang | Penang | Malaysia#jerukmadupakali #pakalisungainibong #pakali #sungainibong #jerukmaduPulau Pinang - Jeruk Madu Pak Ali
423 & 425, Penang Road, 10000 Georgetown Penang, Malaysia. Waktu Urusniaga: Isnin - Khamis (9:00 pagi - 8:00 malam) Jumaat - Ahad (8:30 pagi - 8:30 malam) Tel/Sms: 016-440 7799 (Mr. Lim) Email: meifanng13@yahoo.com Kenalpasti Lokasi melalui Applikasi : i) Waze - Jeruk Madu Pak Ali Jalan Penang ii) Google Maps - Jeruk Madu Pak Ali Jalan PenangUtama - Jeruk Madu Pak Ali
Peristiwa. YouTube. PAK ALI. 88 subscribers. Subscribe. Jeruk Madu Pak Ali - Mutiara Kasih Eps 5 (TV Al-Hijrah) Watch later. Copy link. Info.Jeruk Madu Pak Ali Penang In Sarawak - Home | Facebook
Jeruk Madu Pak Ali Penang In Sarawak. December 6, 2020 ·. Packing Orders Time 🤩. Jeruk Madu Pak Ali is coming your way 😍 . 44. 1 Comment. Like Comment Share. See All.Jeruk Madu Pak Ali - Penang Rd.
Jeruk Madu Pak Ali. 6.3/ 10. 88. ratings. Given the COVID-19 pandemic, call ahead to verify hours, and remember to practice social distancing. "Best jeruk in Penang!" (8 Tips) "& mostly jeruk (tangerine) yang dipaketkan dah lembik & ada rambut." (4 Tips)
Kedai Jeruk Madu Pak Ali, Pulau Pinang | Markas Si Kecil
Berbeza dengan jeruk keluaran Pak Ali yang dimiliki 100% orang bumiputera Muslim, ia menggunakan gula asli sebagai bahan utama penjerukan sejak tahun 1989 (tapi menurut ayah saya yang memang orang Penang, Pak Ali dah jual jeruk jauh lebih lama sebelum 1989) mungkin tahun 1989 tu mula jual secara komersil dan besar-besaran.Kedai Jeruk Madu Pak Ali - Destinasi Beli Buah Tangan Penang Terbaik
Jeruk yang mesti cuba di Kedai Jeruk Madu Pak Ali. Antara jeruk popular kalau ke Penang yang sering menjadi buah mulut orang adalah jeruk buah pala Penang. Jadi tidak hairanlah ianya selalu habis kerana permintaan yang tinggi. Bagi yang suka makan asam, di sini anda juga boleh mendapatkan serbuk asam & sos kuah rojak jenama Mak Bee atau lebih
Kisah Empayar Jeruk Madu Pak Ali | Usahawan.com
Kisah Empayar Jeruk Madu Pak Ali. Mungkin ramai yang tahu Jeruk Madu Pak Ali berasal dari Penang, tapi pastinya ramai antara kita yang tidak tahu lagi asal-usul penubuhannya. Perusahaan Jeruk Madu Pak Ali dijalankan sejak tahun 1985 secara kecil-kecilan di rumah, diasaskan oleh Hj. Ali Omar. jeruk pak ali penang sentraljeruk pak ali penang hq
jeruk pak ali penang tepi highway
jeruk pak ali penang near me
jeruk pak ali penang location
jeruk pak ali penang georgetown
jeruk pak ali penang harga
jeruk pak ali penang seberang jaya
jeruk pak ali penang paling besar
jeruk pak ali chowrasta penang
jeruk pak ali penang
jeruk afourer,jeruk adalah,jeruk asam atau basa,jeruk asam,jeruk asam lambung,jeruk australia,jeruk anget,jeruk asam urat,jeruk andaliman,jeruk arab,pak adalah,pak atok sentul,pak atok,pak anang,pak ayap,pak anton memiliki sebidang tanah,pak ambarita,pak atok ciawi,pak ay edccash,pak atok cibubur,ali and ratu ratu queens,ali agrem,ali akbar,ali alatas,ali abdaal,ali abdelaziz,ali ali,ali al habsi,ali action,ali akbar dewa kipas,penang adventist hospital,penang assam laksa,penang airport,penang adalah,penang attractions,penang apartment,penang adventist hospital doctors list,penang adventist hospital online appointment,penang area,penang affordable housing
Posting Komentar untuk "Jeruk Pak Ali Penang"